Ako začať behať? Jednoduchý návod aj pre úplných začiatočníkov


Vstup do sveta behania môže byť pre niektorých ľudí trochu desivý a zároveň pôsobiť ako nesplniteľná výzva. Avšak pravdou je, že behanie je jednou z najjednoduchších a najdostupnejších foriem cvičenia, ktorú si môžete vybrať. Ak ste úplný začiatočník, ktorý nikdy pravidelne nebehal a chcete začať behať, tu je pre vás jednoduchý návod, ktorý vám pomôže naštartovať sa.



  1. V prvom rade pred začatím akéhokoľvek nového cvičebného programu, vrátane behania, je vždy dobré sa poradiť so svojím lekárom, najmä ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo ste dlhšiu dobu neboli fyzicky aktívni. Lekár vám môže poskytnúť odporúčania a zabezpečiť, že behanie pre vás bude bezpečné.


  1. Správna obuv je pre behanie nevyhnutná. Investícia do kvalitnej bežeckej obuvi sa vám neskôr výrazne oplatí. Vyberte si obuv, ktorá je pohodlná, poskytuje dostatočnú podporu a pružnosť pre vaše nohy. Navštívte špecializovaný obchod s bežeckou obuvou, kde vám môžu poradiť pri výbere vhodného páru.


  1. Pred začatím behania si stanovte jasný a reálny cieľ. Môže to byť napríklad odbehnúť určitú vzdialenosť, dosiahnuť konkrétny časový limit alebo len zlepšiť svoju celkovú kondíciu o presný počet percent alebo znížiť svoj metabolický vek. Stanovením si cieľa budete mať motiváciu a niečo, na čo sa budete môcť sústrediť počas tréningu.


  1. Začnite s pomalým tempom behu a postupne zvyšujte intenzitu, aby ste sa cítili pohodlne. Ak ste úplný začiatočník, môžete začať s kombináciou chôdze a behu - behajte niekoľko minút a potom prejdite na chvíľu chôdze. Postupne znižujte množstvo času venovaného chôdzi a zvyšujte čas venovaný behu, až kým nebude váš pobyt vonku pozostávať z nepretržitého behu. Pravidelne si dávajte prestávky a odpočinkové dni, aby sa vaše telo mohlo prispôsobiť novému záťažovému podnetu. 


  1. Vytvorenie plánu na behanie vám pomôže udržať si disciplínu a zabezpečiť, že sa budete pravidelne venovať behu. Začnite s jednoduchým plánom, napríklad choďte behať trikrát do týždňa s jednoduchým cieľom, napríklad behať 20 minút každý tréning. Postupne zvyšujte dĺžku a frekvenciu behu a vždy dbajte na to, aby ste sa pri tom cítili pohodlne.


  1. Je dôležité venovať pozornosť správnej technike behu, aby ste minimalizovali riziko zranení a dosiahli efektívne výsledky. Držte hlavu vzpriamene, smerujte pohľad na cestu dopredu a uvoľnite ramená. Skracujte kroky a skladajte nohy prirodzene, dopredu smerujúce. Dýchať by ste mali prirodzene, hlboko a rytmicky.


  1. Pamätajte, že behanie je fyzicky náročná činnosť, pri ktorej srdcový tep vyletí naozaj vysoko.. Dôležitým aspektom je preto aj odpočinok a regenerácia. Doprajte si dostatok spánku a zabezpečte si dni určené pre pasívny odpočinok, kedy svojmu telu poskytnete čas na regeneráciu.


  1. Vedenie zápisníka s bežeckými tréningami, napr. aj pomocou využitia mobilných aplikácii či smart hodiniek môže byť veľmi užitočné. Zaznamenávanie dát, ako je dĺžka tréningov, dosiahnuté časy a pocity počas behu, vám veľmi dobre umožní sledovať svoj pokrok. Takisto si môžete všimnúť prípadné zlepšenia a nájsť motiváciu v tom, ako sa postupne zlepšujete.


  1. Behanie môže byť oveľa príjemnejšie a motivujúce, ak sa zapojíte do bežeckej skupiny alebo si nájdete si bežeckého partnera. Spoločnosť iných ľudí vám môže pomôcť udržať si motiváciu a vybudovať sociálnu podporu. Spoločný beh s partnerom vám môže tiež poskytnúť príležitosť na vzájomné povzbudenie a zlepšovanie.


  1. Behanie by malo byť zábavné a príjemné. Nezabúdajte si užívať proces a vychutnávať si čas strávený v pohybe. Obklopte sa prírodou, vypočujte si obľúbenú hudbu alebo podcasty počas behu, čo vám môže pomôcť odvrátiť pozornosť od námahy a zvýšiť vašu motiváciu.


  1. Keď sa dostanete do bodu, že sa behanie stane súčasťou vášho životného štýlu, nezabudnite si stanoviť nové ciele. Môžete sa pokúsiť zvýšiť svoju rýchlosť, behať dlhšie vzdialenosti, zúčastniť sa bežeckých podujatí alebo sa vydať na beh do nového prostredia. Tieto ciele vám poskytnú motiváciu a pomôžu vám v behu napredovať.


Začať behať je skvelý spôsob, ako si zlepšiť fyzickú kondíciu a zdravie. S týmto jednoduchým návodom pre úplných začiatočníkov môžete začať svoju bežeckú cestu s istotou a postupne si budovať svoju výkonnosť. Nezabudnite, že každý začiatok je trochu náročný, ale s trpezlivosťou, vytrvalosťou a disciplínou si môžete vytvoriť zdravý a aktívny životný štýl. Pustite sa do toho a užite si prínosy behania! :)